Стежками Кобзаря

2013-10-30

27-28 жовтня 2013 року вчителі гімназії організували екскурсію для учнів 8-10 класів за маршрутом „Бучач — Шевченкове — Будище — Моринці — Канів”.

Гімназистів зустрів духовний центр України — Черкащина, який поєднав села Моринці, Шевченкове (Керелівка), Будище у національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка». У цих середньонаддніпрянських селах із славною історією та могутнім духовним потенціалом пройшли дитячі роки Кобзаря: у Моринцях він народився, у Керелівці зростав, формувався як особистість, у Будищах — в маєтку пана Енгельгардта — козачкував, а канівська земля навіки прийняла в своє лоно тіло борця за волю, пророка національного відродження, геніального письменника і художника.

Хотілося сфотографуватися біля кожної хатинки, криниці, перелазу, заглянути в кожне віконечко, в кожну світлицю.

Екскурсії шевченківськими місцями дають можливість у всій повноті пізнати життєвий і творчий шлях, громадську діяльність, духовні інтереси та запити поета, познайомитися з щоденниками, переказами, спогадами учасників і очевидців описуваних подій – друзів і соратників Кобзаря. Хто вперше ступить на цю благодатну землю, той одразу відчує духовний місток між минулим і сьогоденням. Завітайте і ви до Тарасового краю! Будьмо єдині у святій любові до України. До цього закликав нас Шевченко: „нехай житом-пшеницею, як золотом покрита, нерозмежованою залишиться навіки од моря до моря слов’янська земля”.

Гімназисти раді, що їм випала можливість пройтися шляхами, якими свого часу ходив Тарас, побувати в тих місцях, що надихали його на поетичні твори, давали наснагу для живопису. А ще – піднятися до могили Великого Кобзаря, вклонитися йому, покласти квіти, побачити та відчути велич неповторного краю, який так щиро любив поет.

Ця подорож залишиться у пам’яті кожного назавжди…

Фотозвіт подорожі за адресою: http://buchach-gymnasium.edukit.te.ua/gallery/stezhkami_kobzarya/

Кiлькiсть переглядiв: 458

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.