«… Наречемось України вірними синами»

2015-03-11

Саме під цим гаслом 10 березня 2015 року відбулася обласна акція, присвячена 200-й річниці від дня народження Михайла Вербицького та 150-й річниці першого публічного виконання національного гімну, до участі в якій долучилися й бучацькі гімназисти. Розпочався захід о 12.00 годині короткою промовою активістів гімназійної учнівської ради Стронського Олексія та Рижевської Наталії про історію створення і шлях становлення пісні «Ще не вмерла Україна» Державним Гімном України. З уст ведучих піднесено звучала патріотична поезія. Урочистого настрою додавали й вишиванки, які у цей святковий день одягли учні та вчителі гімназії. Кульмінацією акції стало спільне виконання школярами наживо Державного Гімну України.

Вже 150 років Гімн України живить своєю енергетикою серця мільйонів патріотів. Жодному творові української літератури не судилася така велична і трагічна доля. Велична, бо в ньому втілена споконвічна мрія народу - здобути волю, виражена незламна віра у відродження України. Трагічна, бо понад століття пісню-гімн переслідували, вбивали, забороняли, та як не силкувались – не вбили.З ним ішли у бій герої Крут, українські січові стрільці, воїни ОУН-УПА, перемагали чи помирали, стверджуючи: «…душу й тіло ми положим за нашу свободу…» учасники Революції гідності, воїни АТО.

Сьогодні ця урочиста пісня об'єднує українців в усьому світі, кличе їх до нових звитяг, надихає на подвиги і перемоги, дарує наснагу.

Тож нехай довго надалі Державний Гімн України розпочинає наші мирні ранки і завершує трудові дні, освітлює наше життя, гріє душі й серця, єднає і зміцнює сили всіх українців.

Слова палкі, мелодія врочиста —
Державний гімн ми знаємо усі,
Для кожного села, містечка, міста —
Це клич один з мільйонів голосів.
Це клятва, заповідь священна.
Хай чують друзі й вороги,
Що Україна вічна, незнищенна,
Від неї ясне світло навкруги.
Слава Україні! Героям слава!

Кiлькiсть переглядiв: 412

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.